Eerder schreef ik al hoe wij binnen een jaar onze 12 weekse reis naar Azie bij elkaar gespaard hadden.
Toen ik er alleen voor kwam te staan was ik even bang dat het reizen door het financiele stuk niet meer kon.
Gelukkig kwam ik er al snel achter dat ik dit gewoon kon blijven doen. Als ik de tips die ik met jullie deel toepas gaat het sparen me goed af.
ALs ik dit loslaat gaat het ook direct fout met het sparen. Graag neem ik jullie mee in mijn tips en hopelijk hebben jullie er iets aan.

Ik werk 24 uur in loondienst en krijg daarnaast toeslagen, Alimentatie en helft van de kindertoeslag.
Hiervan zitten de kinderen op zwemles, sport, voorschoolse opvang en blijven ze over. Kindertoeslag koop ik kleding van.
Hiernaast blijft er dus een klein bedrag over om te sparen maar dit is niet genoeg helaas.Daarom probeer ik op meerdere manieren te sparen of te besparen.

Houd je in en uitgaven bij:
Dit is de minst leuke maar wel de meest belangrijke! Iedere week ga ik even 1o minuten aan mijn budget zitten. Ik heb een lijst met alle vaste lasten die er af gaan die maand. Ik streep weg wat is betaald.
Ook schrijf ik aan het begin van de maand alle verjaardagen en uitjes op met het bedrag erbij wat dit kost. Alle uitgave die ik niet berekend heb schrijf ik op een lijst. Hier valt bij mij vooral winkelen en drankjes op het terras onder.

spaar automatisch:
Zodra het salaris binnenkomt gaat er direct geld naar de spaarrekening. Ik maak gebruik van diverse potjes waaronder ook reizen. Om het sparen motiverender te maken hang ik er een doel aan. Dit kan bijvoorbeeld zijn juli 2024 wil ik 5000 euro sparen voor Florida. Zo zie je hoeveel je al gespaard hebt en zie je je balkje steeds verder vullen. Dat werkt mij mij enorm goed.

Spaardoelen in stukjes:
Die 5000 euro sparen werkt niet heel motiverend want het is een groot bedrag en het sparen gaat met kleine stapjes. Daarom vind ik het motiverend om mijn doel te splitsen. Ik heb Florida gesplitst in: Vliegtickets, autohuur, uitjes en hotels. De doelen worden kleiner en sneller behaald. Hoe leuk is het dan om te zien dat je al vliegtickets kan kopen. Dit geeft energie om door te gaan.

Spaarkleurplaten:
Ik houd ervan. kleurplaten met kleine bedragen erop. Als je dit geld in de pot gooit kleur je een vakje in. met alle bedragen van 1 tot 10 ero spaar je ongemerkt een leuk bedrag bij elkaar.
Op dit moment werk ik met 2 kleurplaten. 1 voor onze noodpot aan te vullen en 1 voor onze reis naar Amerika ( zie vorige tip).

lege flessen sparen:
Als wij lege flessen of blikjes hebben dan sparen we die op. Iedere keer een fles wegbrengen zet geen zoden aan de dijk dus sparen maar. De kinderen gaan soms zelfs buiten op zoek naar flesjes en blikjes. Goed voor de natuur en ze helpen mee om te sparen voor ons doel. Het flessenbriefje geven we apart af en het geld wat we ervoor krijgen stoppen we in een spaarpot en tekenen we af op de kleurplaat.

Spullen/kleding verkopen
Dit is veel werk maar het verdiend leuk bij. Het verkopen van spullen en kleding. Probeer hier dan alleen te verkopen en niet zelf te kopen ( alleen indien nodig) Op sommige sites kan je het geld ook vast laten staan en sparen. Kies een bedrag uit waneer je dit laat uitbetalen. Dat is een leuk zakcentje. Ook kun je op een rommelmarkt gaan staan. Kost een kraampje geld? ga dan met iemand samen en deel het kraampje/auto. Zo hoef je minder te verkopen voor je het geld eruit heb.

Kledingruil:
Heb je vrienden met dezelfde maat of de kinderen verschillen van maat? ruil de kleding. Zo heb ik vrienden waar ik kleding voor Sem van krijg en hun krijgen kleding van Zoe. Super leuk en scheelt een hoop geld. Dit doen wij ook geregeld met speelgoed.

challenges:
Ik vind dit onwijs leuk om te doen en het geeft mij motivatie om beter met mijn geld om te gaan. Zo doe ik geregeld een maand boodschappen voor 50 euro of een week niets mogen kopen challege.
voorbeeld bij de boodschappenchallege: Normaal geef ik 90 euro per week uit. nu maar 50 per week. Die 40 euro stop ik dan in mijn spaarpot. De ene week doe ik dit in de onvoorziene kosten pot en de andere keer in reizen.

Soms lijken de bedragen zo klein dat je denkt dat het de moeite niet is, maar aan het einde van het jaar is het toch een leuk bedrag!!
(Be)spaar iedere euro want het brengt je dichter naar je doel!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *