Tijdens onze reis in Maleisies Borneo en in Kuala Lumpur hebben wij veel gebruik gemaakt van Grab om ons te verplaatsen.

Grab is een Taxi dienst net als Uber. Met de Grab app kun je gemakkelijk om vervoer vragen, in de buurt van de grote steden heb je vaak binnen 5 – 10 minuten een Grab taxi voor de deur staan.

Grab is vooral groot in Azie, waar Uber de markt in Europa en America heeft, zit Grab voornamelijk in Azie.

Grab en Uber zijn diensten die concurreren met de reguliere taxi’s. De chauffeurs van Grab en Uber zijn geen echte taxi chauffeurs met alle certificaten en of diploma’s. Het zijn normale burgers die wat bijverdienen met ritjes of hier hun full time baan van hebben gemaakt.

Gebruik van de App

Het aanvragen van een rit gaat via de Grab app op je smartphone.
Na het registeren kun je een rit aanvragen.

Het aanvragen van een rit is eenvoudig. Middels de GPS van je telefoon wordt je huidige locatie bepaald. Wil je je toch ergens anders laten ophalen kun je ook het ophaal adres aanpassen.

Na het invoeren van een bestemming zie je direct de kosten, verwachte reisduur en de geadviseerde route.

Kosten

De kosten van een rit kun je vooraf in de app zien. Bij het boeken van een rit kies je voor de type auto en de bijbehoorden prijs. De chauffeurs in de buurt krijgen een bericht van jouw verzoek en een beschikbare chauffeur kan het aanbod accepteren.

LET OP Rijd je via een tolweg dan zullen deze kosten ook op de rekening komen.

Het betalen kan via de app als je een creditcard gekoppeld hebt of cash bij de chauffeur.
Als je cash betaald probeer dan zoveel mogelijk cash te betalen.

Veiligheid

Zoals eerder aangegeven zijn deze chauffeurs dus niet gecertificeerd.
Als je een nieuwe rit accepteerd zul je te zien krijgen wie je chaufeur zal worden. Naast een foto zal er ook een beoordeling bij staan. Hier aan kun je al zien wat vorige klanten van de rit vonden.

Bevalt het aanbod je toch niet, kun je alsnog je rit annuleren.

Hoewel je van tevoren nooit weet wat je krijgt moet ik zeggen dat het ons prima beviel. We hebben ons geen moment onveilig gevoeld. De auto’s waren grotendeels redelijk moderne auto’s met airco.

Houd er rekening mee dat deze auto’s normaal gezien niet voorzien zijn van een kinderzitje. De kinderen mogen op schoot of los op de bank. 

Buitengebieden

Grab werkt geweldig in en rond de grote steden omdat hier veel auto’s rond rijden. Heb je een trip naar een wat afgelegen gebied, houd er dan rekening mee dat de terugreis een stuk lastiger kan zijn.
Bij druk bezochte touristische trekpleisters is het vaak redelijk eenvoudig om een terug rit te boeken nadat iemand anders is afgezet.

Ga je naar een afgelegen gebied en verwacht je er niet heel lang te blijven, dan kun je je chaufeur ook vragen op je te wachten. De meeste zullen hier wel een bedrag per uur voor vragen, maar dit kan je een hoop tijd schelen om terug te komen.

Onze ervaring

Een van onze eerste ritten met Grab was van Kuching centrum naar het Semeengohh Park.
Dit ligt een kleine 30 minuten rijden van Kuching af. Op de heenreis was het erg eenvoudig een rit te regelen en af te laten zetten bij de Oerang oetangs.

Na enkele uren wilde wij weer terug en toen bleek het wat lastiger te worden. Alle bezoekers om ons heen hadden al vervoer terug geregeld, of hadden hun vervoer wachten op de parkeerplaats.

Uiteindelijk kregen we toch een reactie op ons Grab verzoek, er stond toevallig een Grab chauffeur pauze te houden buiten het Semeengohh Park en kon ons wel ophalen.
Hij gaf zelf al aan dat we veel geluk hadden om nog vervoer te vinden, het is niet gebruikelijk dat er iemand staat te wachten, zeker niet buiten het hoogseizoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *