Ken je dat gevoel? Op social media zie je de mooiste reizen voorbij komen, de leukste aanbiedingen en het liefst boek je ze allemaal. Helaas kost het eens hoop geld.
Tijdens onze verre reizen tot en met december 2019 waren wij een gezin van 4. Wij hadden een normaal inkomen en door de vaste lasten konden we helaas niet zoveel als we wilde. Maar door wat handige spaartrucjes zijn wij in 2019 meer dan ooit op vakantie geweest.
Mijn spaartrucjes deel ik graag met jullie en hopelijk lukt het jullie ook om meer te sparen.

Maak een moodboard!

Toen wij het moodboard maakte waren we bezig met het plannen voor onze 10 weekse reis. We waren zo enthousiast over alle landen dat we even het budget uit het oog verloren. Australie en Nieuw Zeeland hebben wij helaas nog niet kunnen bezoeken maar staan wel op het Moodboard. We sparen er nog even voor door.
Zet je moodboard aan een plek waar je hem regelmatig ziet!!!

Verkoop spullen die niet meer passen of gebruikt worden!

Ligt je zolder en schuur net zo vol als die van mij? kledingkasten vol en de helft past niet meer? kasten vol speelgoed waar niet mee gespeeld wordt. Ik ben nu begonnen met kamer voor kamer uit te zoeken en alles wat niet gebruikt wordt te verkopen ( zelfs een kapotte laptop zonder harde schijf raak je nog kwijt voor een paar tientjes). Ik verkoop het meeste via marktplaats en groepen op facebook. Binnenkort staat er ook een ochtendje verkopen op een markt op de planning. Al het geld wat ik met de verkoop verdienen gaat in een speciaal spaarpotje voor reisjes.
Soms denk je dat het niet echt loont al die kleine bedragen maar als je het bij elkaar optelt loopt het toch al snel op.

Spaar via je kinderbijslag!

Kijk voor een seizoen begint wat er nog in de kast hangt en wat aangevuld moet worden.
Voor Sem krijgen voor veel 2e hands. Vaak koop ik nog wat leuke tshirtjes en truien voor hem erbij om hem in onze eigen stijl te kleding maar dit scheelt wel erg veel geld.
Wij krijgen 2x kinderbijslag en we proberen 1 deel te gebruiken. Soms lukt dit en soms ook niet. Alles wat overblijft zetten we direct opzij.
TIP: let op de sale. een paar weken geleden was ik bij de Wibra en daar hadden ze de helft van de helft. Bijna alles wat er hing was lange mouwen. Ideaal dus. Zo kochten we jurkjes en truien voor 3 euro per stuk. Straks alleen nog een paar leggings erbij en Zoë is ook klaar voor de winter.

Maak gebruik van potjes!

Boodschappen zijn een groot deel van je vaste lasten. Wij geven zelf niet heel veel om eten en koken geen 3 gangen menu’s voor onze lol. Wel willen we graag gezond eten. Als ik niet op mijn budget let ben ik al snel 100 euro of meer kwijt. Zonde geld dus. Sinds kort werk ik met potjes en dit gaat tot nu toe erg goed.

Wij hebben 3 potjes

  • Boodschappen en verzorgingsspullen
  • Leuke dingen
  • Kado’s

Als het salaris gestort is pin ik direct een vast bedrag en dit verdeel ik onder de potjes.
Bij boodschappen doen weet ik precies wat ik kan uitgeven.

Als ik naar de winkels ga (ik heb een enorm gat in mijn hand) wil ik het liefst alles kopen. Als ik het geld in mijn potje zie wil ik het liefst zoveel mogelijk geld erin laten en denk ik dus nog 3x na voor ik het koop.
Want heeft Zoë echt 15 jurkjes nodig? of Sem 20 autotjes (jup zo ging het altijd).

Aan het einde van de maand gooi ik alle potjes leeg in het spaarpotje. Ik laat niets zitten in de potjes. En de maand begint weer opnieuw.
De eerste maand was dit al direct 50 euro meer spaargeld. Niet slecht toch?

Sparen met koopzegels!

Wij doen tegenwoordig boodschappen bij een supermarkt met koopzegels. Of het de goedkoopste is weet ik niet maar Sem, Zoë en ik hebben een koemelk allergie en hier kunnen we alles in 1 supermarkt vinden en dat is erg fijn. Ook hebben ze een scanner om het bedrag goed in de gaten te houden.

Sinds kort zijn we dus ook begonnen met koopzegels. Een boekje bestaat uit 10 pagina’s met 25 zegels er pagina. Bij een vol boekje krijg je 26 euro terug (1 euro winst dus). Wij zijn van plan om een aantal maanden tot een jaar de boekjes te sparen en dan in 1 keer een leuk bedrag op te halen bij de winkel. Deze tip kreeg ik van mijn vader die dit al jaren doet op deze manier.

De spaarrekening!

Wij hebben diverse spaarpotjes (huis, onvoorziene kosten, auto en zo ook een potje Reizen.
Wij storten automatisch iedere maand een bedrag op deze rekening. Maar soms komen we wat geld te kort en soms hebben we meer verdiend en blijft er wat over.

De maanden dat er wat meevallers zijn stort ik een aantal keer kleine bedragen gedurende de maand over. Doordat de bedragen klein zijn merk je dit niet heel erg aan je betaalrekening. En dat scheelt mij weer een hoop stress.

Hopelijk halen jullie hier wat tips uit om meer te sparen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *