Op zoek naar neusapen in het Bako National Park

PUBLISHED ON 

Tijdens onze reis door Azie bezochten wij de stad Kuching. Vanuit Kuching kun je makkelijk een excursie doen naar het zeer interesante Bako National Park.

“Bako” is het oudste national park van Sarawak en met een oppervlakte van 27 hectare ook het kleinste nationale park van Sarawak. Het is een schiereiland in de zuid chinese zee en is alleen per boot te bereiken via de Santubong rivier.
Het is de plek om de bekende neusapen (Proboscis) te spotten. Maar er is veel meer wildlife. Er zijn naast de neusapen ook Makaken, Silver leaf monkeys, zwijnen en slangen. Er is 1 giftige slang namelijk de Wagler’s pil viper. 

Het bezoeken van Bako is eigenlijk een must als je naar Sarawak/Kuching reist. Je kunt dit op allerlei verschillende manieren doen, je kunt er zelfs overnachten mocht je hier meerdere dagen willen verblijven. Op veel plaatsen kun je een halve dag of dag tour regelen. Op deze manier ben je verzekerd van een boot richting het eiland met een lokale gids. Wil je het goedkoper aanpakken dan kun je ook proberen zelf naar de haven te gaan en hier een boot te scoren. De prijzen gaan hier per boot, dus je zelf dan medepassagiers moeten vinden of zelf al met een redelijke groep zijn. Ga je zelf, zorg dan dat je goed uitzoekt welke tijden het beste zijn om te gaan, je kunt het eiland namelijk alleen bereiken als er hoog water is en je kunt ook alleen met hoog water terug !

Op Bako zijn er diverse accommodaties om te overnachten in diverse prijsklassen. Zo betaal je 20 RM voor een Budget Accommodatie en 160 RM voor een privehuis. Je kunt de accommodatie boeken via hun website

Trails

Er zijn 16 verschillende routes om te wandelen met diverse afstanden. Je komt verlaten stranden en watervallen tegen. Houd er wel rekening mee dat het klimmen en klauteren is dus dat het veel langer duurt dan je verwacht. Wij deden ongeveer 1 uur over 600 meter. Neem dus veel water mee. 

Voordat je bij de trails aankomt moet je eerst over een stuk boardwalk. Dit is eigenlijk het meeste interessant stuk gezien je hier nog een goed uitzicht hebt en veel kans om apen tegen te komen. Als je eenmaal begonnen bent aan je trail zie je ook niet heel veel meer dieren, je loopt midden in de Jungle, je zicht is daardoor beperkt. Je hoort soms apen boven je zitten maar zelfs dan is het heel erg lastig deze te zien. De omgeving is het zeker wel waard om te bekijken, als je de trail naar boven neemt vind je een prachtig uitzicht op het eiland. 

Wij hebben er voor gekozen om deze excursie met een gids te doen zodat we meer informatie kregen over de dieren. De meeste mensen willen een nacht op het eiland slapen en dit kan ook prima. Wij besloten de ½ dag tour te doen op advies van onze hoteleigenaar. Met de halve dag tour vertrek je ‘s ochtends vroeg afhankelijk van de waterstanden.

Ons avontuur

‘s morgens vroeg om 7 uur kregen wij een tas met lunchpakketjes mee en vertrokken we naar de haven. Hier stond onze gids op ons te wachten. Er moest wat papierwerk geregeld worden door onze gids. Toen alles geregeld was gingen we met de boot naar het Bako National park. We waren de eerste boot die deze dag vertrokken was.
Toen we op het strand aankwamen zagen we direct geritsel in de bomen. Neusapen. Yes doel bereikt. Na een korte periode wachten bij de “receptie” gingen we op pad. Je loopt eerst een flink stuk over een boardwalk, langs de nachtverblijven richting de trails. 

Voordat we bij de trails aankwamen liepen we langs een grote familie silver leaf monkeys die lekker op het strand liepen bij de kleine bomen. Toen wij er waren wisten ze dat er 2 baby’s geboren waren, wij hebben ze beide kunnen zien !

Tijdens de trail hebben we verder geen dieren gezien. Na de trail liepen we via het strand terug en zagen we nog Neusapen en de familie silver leaf’s kwam ook weer voorbij.

Een stukje verderop kwamen we ook nog eens een moeder zwijn tegen met 4 kleintjes, onze dag kon niet meer stuk !

Aan het einde van de ochtend liepen we terug naar de receptie, hier binnen konden wij onze lunch opeten. Omdat het eiland vol zit met Makaken is het niet aan te raden buiten te eten, deze apen zijn zeer brutaal en komen je eten gewoon halen.

Na de lunch hebben we nog een stuk gelopen over de boardwalk waar ook de night walk te doen is als je ook overnacht op het eiland.

We zagen zo een 15/20 neusapen, makaken, 30 silver leaf monkeys met pasgeboren baby’s. 6 wilde zwijnen waarvan 4 jongen en de levensgevaarlijke wagler pit viper snake.

Daarna voetbalde de kinderen nog op het strand met de gids en een kokosnoot.
Helaas vaarde wij daarna weer naar huis.
Het was echt een super gave excursie.

LET OP! Je kunt hier niet in de zee zwemmen. Er zwemmen Zoetwater krokodillen!
TIP: Neem genoeg insectenspray mee. 

We hebben onze foto’s en video’s van de dag verwerkt in een korte Video. Bekijk hier wat wij gezien hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *