Een van de meeste populaire plaatsen van Kuching en voor veel een reden om dit eiland te bezoeken. Het zien van “wilde” Orang oetan apen.
Deze apen leven in een beschermd gebied, volledig vrij om te leven in een zeer grote jungle.
Het central gelegen bezoekers centrum dient als educatie en bezoekplaats voor de toeristen.

Dit opvangcentrum voor orang oetans is in 1975 opgericht om gewonden of wees orang oetans op te vangen. Het is bedoeld om de bezoekers te onderwijzen. Het is leuk om de apen te zien maar het blijft een verrassing of te tevoorschijn komen. De dieren leven in het wild maar kunnen nog wel eten komen halen indien er niet genoeg eten te vinden is in de natuur. Na het regenseizoen komen veel apen terug om dalijks fruit aan te nemen van de verzorgers, om hierna weer te verdwijnen in de Jungle.

Wij zijn 5x!! naar het park geweest voor we orang oetans zagen.

Het park ligt op 30 minuten rijden van Kuching. Twee keer per dag opent het park haar deuren. Zorg dat je direct bij opening er bent want dan schijnt de kans groter te zijn om de apen te zien. 

De kaartjes zijn ongeveer 2 euro pp. Kom je in de ochtend maar zie je geen apen mag je ‘s middags op hetzelfde kaartje terug komen. 

Openingstijden
Ochtend 8.00- 10.00
Middag 14.00-16.00

Tip: Kom je met de Grab? Laat hem dan op je wachten in het park. Dit is vaak tegen een kleine vergoeding voor de wachttijd. In het laagseizoen rijden daar bijna geen grabs en taxi’s die je terug kunnen brengen.

Op 15 minuten rijden van de orang oetans vind je Jong’s Crocodile Farm. Leuk voor 2 uur vermaak om te kijken mocht je daarna terug willen naar de orang oetans dan heb je hier genoeg tijd voor.

Beste bezoek periode

Het bezoek aan dit park is zeker de moeite waard, afhankelijk van de reisperiode heb je een goede kans een of meerdere Orang otangs te zien.

Wij waren hier begin maart, dit is het einde van het regenseizoen.
Tijdens het regenseizoen hebben de apen meer dan genoeg voedsel aan de bomen hangen om zichzelf te voorzien.

Tijdens deze periode moet je erg veel mazzel hebben, heel soms komt er toch een aap langs om wat lekkers te halen, maar dit is vrij zeldzaam.

Vanaf Maart-April begint het fruit aan de bomen minder te worden. Elke dag wordt de kans op het bezoek van de apen groter. Vanaf April is het al bijna een garantie dat ze zich dagelijks laten zien.

Tijdens het bezoek

Vanaf dat het park open gaat verplaats je je rustig naar het bezoekers gebied, hier vind je een informatie centrum met de foto’s en informatie van de apen die ze kennen. Ook kun je hier t-shirts kopen en wat te drinken.

Je kunt hier geen eten kopen, ze raden ook aan om geen eten mee te nemen in het park, laat dit in je auto liggen indien mogelijk.

Indien er nog geen apen te zien zijn kun je een stuk doorlopen, richting de Krokodillen.

Ze hebben in het park ook 2 Krokodillen om te bekijken, deze 2 dieren zitten in een gebied die eigenlijk te klein voor ze is.
Hier hebben wij ook niet veel tijd besteed.

Voedertijd

Indien een van de verzorg(st)ers een aap gespot heeft proberen ze deze naar de voederplaats te lokken. Dit is een gebied wat meer ingericht is voor bezoekers, met een board walk en verhogingen zodat iedereen het goed kan zien.

Het is ook prima mogelijk dat de apen zich op de parkeerplaats laten zien of naast het informatie centrum, ze kunnen overal komen en komen ook zeker waar ze zin in hebben.

Kom je op een dag dat er geen apen te zien zijn, dan zul je merken dat de verzorg(st)ers heel hard hun best doen om de apen te roepen. Met bepaalde geluiden brullen ze door de jungle in de hoop een aap over te halen zich naar de voederplaats te verplaatsen.

Er is op geen moment iets van dwang, de apen zijn hier de baas. De toeristen worden om de aap heen geleid zodat de aap zijn/haar gang kan gaan.

Onze bezoeken

Wij waren hier dus begin maart, eigenlijk net een paar weken te vroeg. Wij hebben het park 5x moeten bezoeken voor we de Orang oetangs voor onze neus zagen.

De eerste 4x waren een teleurstelling, samen met 30-40 andere touristen sta je een uur muisstil in de jungle te wachten in de hoop een van deze prachtige beesten te zien. Naarmate het uur verstrijkt voel je al aan dat het niet meer gaat gebeuren. De kinderen worden steeds iets meer ongeduldig, maar hebben zich uitstekend gedragen gedurende onze bezoeken !

Na de 4e keer vond ik het wel goed, we hebben ze helaas niet gezien, maar er was meer van Kuching wat we nog graag wilde zien.
Ons 4e bezoek was in de ochtend, Lisanne twijfelde toch nog heel erg of we toch niet nog een keer terug moesten gaan in de middag.

Nadat we eerste terug waren gereden naar ons hotel en wat gegeten besloten we toch om nog 1 laatste keer te gaan. We wilde ze toch wel heel graag zien.

De 5e keer was het dan zover. Kort nadat we op het terein waren hoorde we al van de verzorgers dat er 2 apen in de buurt zaten. Er zitten 2 verzorgers diep in de jungle met een walky-talky om ze te spotten. Zodra hun ze zien geven ze dit door zodat ze bij het centrum weten uit welke richting ze ze kunnen verwachten.

De groep werd al richting de goede hoek gewezen. Na een paar minuten zagen we ze dan echt, 2 apen kwamen apart van elkaar naar het centrum toe.

Een van hen bleef laag bij de grond, liep langzaam richting de verzorger voor (flink) wat fruit.

De ander bleef hoog en zat lekker in de bomen. Na enige tijd kwam hij dichterbij geslingerd om zo recht boven ons te blijven hangen in wat kabels. Deze aap werd ook fruit aangeboden en kwam deze ook halen, na het fruit gevangen te hebben ging hij deze rustig voor onze neus op eten.

Uiteindelijke was het het allemaal waard, het zijn prachtige apen om te zien. Ze zijn op zeer weinig plekken nog in het wild te bekijken dat we waren erg blij te toch nog gezien te hebben. In hun eigen omgeving in alle rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *