Vandaag hebben we een eco-tocht gedaan met de zee leeft. Volgens de folder is  dit is een avontuurlijke tocht waarbij we op zoek gingen naar zeehonden en andere zeedieren, zowel boven als onder water. Je vaart met een schip van het Wadvissersgilde naar de mooiste plekjes van de Waddenzee. Met een sleepnet worden er dieren naar boven gehaald die boven de zee niet te zien zijn. Op deze manier heb je de mogelijkheid om zeedieren van heel dichtbij te bekijken. Dit klonk leuk en leerzaam.

Aangekomen bij de boot worden we vriendelijk ontvangen. Na de betaling ( let op alleen cash) mogen we aan boord. Er staat koffie en thee klaar en voor de kinderen is er limonade. Als iedereen aan boord is krijgen we uitleg over de tocht. We gaan naar twee verschillende plekken om te vissen. Allereerst varen we naar de sluis en daar vissen we op haring. De kinderen kijken hun ogen uit als het grote net het water in gaat. spannend zal er wat inzitten? Na een minuut of vijf komt het net weer naar boven.

We hebben er zin in
Zullen we iets vangen?

Op het dek staat een grote tafel. Hier wordt normaal de vis gesorteerd en uitgezocht. Tijdens deze tochten kunnen hier de mensen bewonderen wat er gevangen is. Deze mensen hebben op een ander stuk van de boot 2 kleine bakken neergezet voor de kleine kinderen. Dit zodat hun ook goed kunnen zien wat er gevangen is. Dit was echt een schot in de roos.

Na de vangst werden de visjes in de bak gegooid. De kinderen kregen een plastic bekertje om de visjes mee te vangen en goed te kunnen bekijken. Ook kregen ze uitleg over de vissen en werden al hun vragen beantwoord. Ze mochten de vissen met hun handen pakken. Er werd op gelet dat ze vissen niet te lang boven water zijn en dat er in het bekertje genoeg water zit. Als iedereen de vissen goed bekeken heeft mogen de kinderen terug in zee gooien.

Op de volgende plek vissen we op  krabben, kleine kreeftjes en platvissen. Ook hier mochten de kinderen ze met het bekertje vangen en bekijken. De krabben waren duidelijk minder in trek bij de kinderen. Hierna was het helaas al tijd om terug te gaan. Op de terugweg werden we nog getrakteerd met het zien van een zeehond. Dat was wel heel erg leuk.

De kinderen vonden het erg leuk en vonden het jammer dat het zo snel voorbij was. Zoë vond de hond van de kapitein erg lief en heeft daar heerlijk mee geknuffeld. Ook vond ze het spelen met de vissen erg leuk. En trots dat ze was na het aanraken van een krab. Sem heeft zich heerlijk vermaakt met de vissen en spelen met water

Praktische informatie;

Tijdsduur: 2 uur

Opstapplaats: Oostkaden den Oever

Tijden: maandag t/m vrijdag 12.00 T/M 14.00 uur

Kosten: 13,50 p.p ( kinderen tot 7 jaar 10,00)

Alleen contant betalen
Meer informatie www.dezeeleeft.nl

Tip:Vergeet na het varen niet om iets te eten bij visrestaurant havenzicht. Lekker eten, veel keus en goed betaalbaar.

TIP Ga naar het uitkijkpunt van Den  Oever ( 5 minuten met de auto) vanaf dit uitkijkpunt heb je goed uitzicht over Texel en de Afsluitdijk. We leerde over welke vogels er in het natuurgebied leven. Met wat geluk zie je zeehonden of een lepelaar. Helaas hebben we niets gezien maar het uitzicht was al de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *