7 Dagen Kuching in het voorjaar

PUBLISHED ON Plaats een reactie

Kuching is een stad dat ligt op Maleisisch Borneo in de staat Sarawak. Kuching betekent kattenstad. Overal waar je kijkt zie je beelden van katten. Ook is er een kattenmuseum en kattencafe. Binnen 40 minuten sta je in de jungle waar je met wat geluk wilde neusapen en orang oetans kan vinden.

De makkelijkste manier om in Borneo te komen is via het vliegtuig. Air Asia vliegt wel 10 keer per dag heen en weer vanaf Kuala Lumpur.
Vanuit Kuala Lumpur sta je binnen 1,5 uur in Kuching, de hoofdstad van Maleisisch Borneo. De vliegtickets kosten gemiddeld 20 euro enkele reis, gezien de vele opties in tijden zijn er verschillende prijzen de populaire tijden zullen iets duurder zijn. Onze ervaring is dat je wel moet proberen een week van tevoren te boeken, daarna zagen wij dat de prijzen omhoog gingen.

Vervoer in Kuching

Om ons te verplaatsen maakte wij veel gebruik van Grab. Grab is een dienst net als Uber, je kunt tegen een lokaal tarief een auto boeken. Dit zijn geen officiële taxi’s, maar onze ervaring is zeer goed. Het is erg goedkoop en dankzij de App is het heel makkelijk in gebruik. Lees meer over Grab in onze Reistips.

Kuching heeft ook een bus lijn. Over de tijden is hier niet veel over te vinden. In het hoogseizoen rijden er ook lijnbussen naar de touristische attracties zoals het Semmenggoh en Bako national park. 

Wat in Maleisië en ook Bornea ook zeker een optie is is het huren van een auto. De mensen in het verkeer zijn gemoedelijk, vriendelijk en ze rijden rustig. Ze rijden in Maleisië wel links dus dat is even wennen. Als je denkt dat je je veel zult verplaatsen over het eiland is een auto huren zeker aan te raden. Het geeft namelijk veel vrijheid. 

Omdat wij 5x naar de orang oetans zijn gereden hadden we achteraf liever een auto gehuurd. Dit omdat dat veel geld had gescheeld aan Grab. 

Vanaf het vliegveld was het een klein kwartiertje met een Grab taxi naar het hotel. 

Verblijven

Wij verbleven 4 nachten in het Basaga Holiday Residences. Een klein, net hotel met zwembad en dubbele kamer voor ongeveer 45 euro per nacht inclusief goed ontbijt.
De Manager is onwijs aardig en kent de buurt goed, hij organiseert ook tours onder andere naar het Semenggoh orang-oetan rehabilitation center en Bako national park, maar ook minder bekende plekken bied hij aan als excursie.

Basaga Holiday Residences

Vanuit het hotel loop je in een klein kwartiertje naar om naar de naastliggende mal, The Spring Shopping Mall.
Zoals in de meeste grote winkelcentra in Maleisië vind je hier ook een bioscoop en Molly’s Fantasy World. Dit is een soort monkey town maar dan ook al geschikt voor kinderen vanaf 1,5 jaar. Leuk om een middagje te vertoeven als het regent of te warm is.
Ook zijn er leuke winkels en een goede foodcourt.

Omdat dit hotel iets verder van de waterfront af ligt besloten wij om nog 3 nachten ergens anders te overnachten.
Na lang zoeken werd dit Merdeka Palace Hotel & Suites. Voor 50 euro per nacht hadden we een zeer ruim appartement met 2 aparte slaapkamer, 3 badkamers, een woonkamer en keuken. We hadden uitzicht op de waterfront en op het dak een zwembad.
Ontbijt zat er niet bij maar naast het hotel zat een mall met een bakker en supermarkt dus wij liepen daar even langs. 

Beste reis periode

De beste reisperiode om Kuching te bezoeken is van juni t/m augustus.
Zelf waren wij er eind februari en hebben wij het heerlijk gehad. 1 regenbui in de late middag. Vanaf Februari wordt het weer elke week iets beter, in onze winters is er in Maleisie een regenseizoen. Wij waren hier begin maart, het weer was goed te doen.
Als je hier komt om de Oerang Oetang in het wild te zien dan kun je beter vanaf April gaan, dan is de kans veel groter dat je ze ziet.

Wat te doen in Kuching met kinderen

 • Semenggoh Nature Reserve
 • Bako National Park
 • Kuching Waterfront
 • Jong’s Crocodile Farm & Zoo
 • Sarawak Cultural Village
 • Winkel centrums
 • Street art
 • Rondvaart met een boot over de waterfront rivier
 • Orchidee Tuinen
 • Kuching Musical Fountain
 • Kattencafe

SEMENGGOH NATURE RESERVE – ORANG-OETAN REHABILITATIECENTRUM

Een van de meeste populaire plaatsen van Kuching en voor veel een reden om dit eiland te bezoeken. Het zien van “wilde” Orang-oetan apen.
Deze apen leven in een beschermd gebied, volledig vrij om te leven in een zeer grote jungle.
Het central gelegen bezoekers centrum dient als educatie en bezoekplaats voor de toeristen.

Meer informatie over dit centrum en onze ervaringen vind je op onze pagina – Op zoek naar wilde Orang Oetan apen in Kuching

JONG’S CROCODILE FARM

Het park is leuk opgezet met veel verschillende dieren. Reptielen, vogels, beren, wilde katten en heel veel krokodillen.
Bij de kassa krijg je ook een kaartje met alle voedertijden. Bij de pauwen waren wij de enige en mochten we helpen voeren.
Dit park is bekend om zijn “show” met springende krokodillen. Stel je hier niet al te veel bij voor. De krokodillen worden gevoerd met een kip aan een touw die op een meter boven hen hangt en daar springen ze naar toe. Er zit alleen totaal geen tempo in waardoor het voor de kinderen totaal niet boeiend bleef.

Daarnaast zijn er genoeg schaduwplekjes om even te zitten, speeltuintjes en kraampjes met eten/drinken.
Ook is er een binnenspeeltuintje waar ze ook een informatiefilm draaien.
Natuurlijk kan de souvenirshop niet ontbreken.

Al met al is dit een leuk park om ongeveer 2 uur binnen te zijn. Als de kinderen in de speeltuin spelen kan dit natuurlijk langer zijn maar bij ons was het daar veel te warm voor. 

Meer informatie vind je op de officiele website van Jong’s

BAKO NATIONAL PARK

Bako is het oudste national park van Sarawak en met een oppervlakte van 27 hectare ook het kleinste nationale park van Sarawak. Het is een schiereiland in de zuid chinese zee en is alleen per boot te bereiken via de Santubong rivier.
Het is de plek om de bekende neusapen (Proboscis) te spotten. Maar er is veel meer wildlife. Er zijn naast de neusapen ook Makaken, Silver leaf monkeys, zwijnen en slangen. Er is 1 giftige slang namelijk de Wagler’s pil viper. 

Proboscis neusaap op Bako

Het bezoeken van Bako is eigenlijk een must als je naar Sarawak/Kuching reist. Je kunt dit op allerlei verschillende manieren doen, lees meer over Bako en ons avontuur hier op onze pagina – Op zoek naar neusapen in het Bako National Park.

KUCHING WATERFRONT

Een populair gebied om te bezoeken is het Kuching Waterfront. Je vind hier veel van de aangeschreven touristische attracties. 

We wandelen vanaf ons 2e hotel in 5 minuten naar Indian street. Een leuk marktstraatje waar je vooral veel kleding en speelgoed kunt kopen. Wij kochten er niets maar de kinderen werden wel wild van al dat plastic speelgoed. De winkelstraat sluit om 18.00 uur.

Ook bekend in Kuching is de street art die op verschillende plaatsen te vinden is. Dit is veelal rondom indian street gedaan. Het is erg leuk om te zien hoe Zoe direct getriggerd wordt om mee te doen in het schilderij. Hier maken we een aantal leuke foto’s.

We lopen door naar de boulevard en wandelen over de Waterfront brug. Daarna besluiten we met het bootje terug te varen. Aan de kant van het overheidsgebouw zijn hele mooie bourgondische tuinen maar het was helaas veel te warm om daarheen te gaan.

Kuching Waterfront in de avond

Als het schemerig wordt lopen we terug naar de boulevard. Het wordt al gezellig druk op straat en overal vinden we straatmuzikanten en kraampjes met eten.
Kuching staat ook bekend als de Kat stad en je vind op meerdere plaatsen leuke standbeelden met katten.

KUCHING MUSICAL FOUNTAIN

Nieuw sinds 2018 is een licht & fonteinenshow, deze wordt gepresenteerd voor het overheidsgebouw. Als je op de brug of aan het water gaat zitten heb je hier een prachtig zicht op.

De show is dagelijks te zien om 20.00 en om 21.30. Op Vrijdag en Zaterdag is er ook nog een extra show om 22.30.
Het was een leuke show om te zien, onder begeleiding van muziek, de show duurt zo’n 15 minuten.

Je kunt een stuk van deze show terug vinden in een van onze Video’s over Kuching – Kuching Musical Fountain

KUCHING STREET ART

Als je een rondje door Kuching centrum loopt, vooral in de buurt van het Waterfront en Indian Street, dan vind je een aantal mooie 3D Street art in de straten.

Hier kun je leuke foto’s maken met de muurschilderingen.

Een van de 3D street art in Kuching

SARAWAK CULTURAL VILLAGE

Het Sarawak Cultural Village is een dorp wat na-gebouwd is om te laten zien hoe de verschillende stammen vroeger leefde in Sarawak. Het is een museum en zeer toeristisch.
2 keer per dag hosten ze ook een dansvoorstelling waar ze de lokale dansen laten zien afgewisseld met wat komische acts.  

Het park is een leuke activiteit en je kunt hier prima een halve dag besteden. Gezien het wel een uur rijden vanaf Kuching is wordt een daarmee bijna een dag uitje. Lees meer over ons bezoek aan dit “levende museum” op onze pagina – Cultuur snuiven in het Sarawak Cultural Village

MEOW MEOW KATTENCAFE

Net buiten het centrum zit het Meow Meow Cafe.  Dit kattencafé zit in een dierenwinkel op de eerste verdieping. Je betaald entree inclusief een drankje. Nadat je je schoenen hebt uitgetrokken en je handen hebt gedesinfecteerd mag je naar binnen. Ze hebben 8 katten waarmee je kan knuffelen.

Naast een drankje kun je er ook wat eten. Onze kinderen hebben ongeveer 1,5 uur genoten van het spelen en knuffelen met de katten en wat eten en drinken. 

LONGHOUSE KUCHING

Tijdens een van onze bezoeken aan de Orang-Oetangs zochten wij vermaakt na de ochtend sessie om in de middag terug te kunnen komen. Onze Grab driver vroeg ons mee naar zijn familie die nog in een originele Longhouse leefde. Deze mensen leefde nog in een stam, ergens afgelegen in de jungle.
De mensen wonen in een longhouse en alles was gemaakt van bamboe. We aten daar een lekker maaltijd en een oom maakte traditionele muziek voor ons. Daarna kregen we een rondleiding, dit was interessant om te zien.

Ook hier viel ons op hoe vriendelijk en gastvrij de mensen zijn.

Onderweg terug naar Kuching vertelde hij erg veel over Borneo. Over de mooie plekken, scholing, gebruiken enzovoort.

WINKELCENTRUM

Is het slecht weer, of heb je een kleine die zich verveeld, dan kun je in Maleisie prima naar een winkelcentrum gaan.

De meeste van de grotere winkel centra hebben namelijk een indoor speelhal en/of bioskoop.

Zo gingen wij naar The Spring Shopping Mall, zn 15 minuten lopen vanaf ons hotel.

Naast een prima food court, zat hier ook een Molly’s Fantasy. Een leuke speelhal voor de kleinere kinderen. Voor de grotere staan er ook spelautomaten.

Onze kinderen hebben zich hier prima vermaakt. Sokken zijn hier verplicht, als je deze niet bij je hebt moet je deze bij hun kopen.

Nadat we hier waren geweest zagen we ook nog een treintje rijden op de beneden verdieping. Deze kan Sem natuurlijk niet laten staan…

Borneo

Borneo is een prachtig land en er is onwijs veel te zien. Wij hebben nu alleen een stukje van Kuching zien maar we komen hier zeker nog een keer naartoe om een rondreis van 2 a 3 weken te maken!CATEGORIES REIZEN IN MALEISISCH BORNEO“7 DAGEN KUCHING IN HET VOORJAAR” BEWERKEN

Op zoek naar wilde Orang Oetan apen

PUBLISHED ON Plaats een reactie

Een van de meeste populaire plaatsen van Kuching en voor veel een reden om dit eiland te bezoeken. Het zien van “wilde” Orang oetan apen.
Deze apen leven in een beschermd gebied, volledig vrij om te leven in een zeer grote jungle.
Het central gelegen bezoekers centrum dient als educatie en bezoekplaats voor de toeristen.

Dit opvangcentrum voor orang oetans is in 1975 opgericht om gewonden of wees orang oetans op te vangen. Het is bedoeld om de bezoekers te onderwijzen. Het is leuk om de apen te zien maar het blijft een verrassing of te tevoorschijn komen. De dieren leven in het wild maar kunnen nog wel eten komen halen indien er niet genoeg eten te vinden is in de natuur. Na het regenseizoen komen veel apen terug om dalijks fruit aan te nemen van de verzorgers, om hierna weer te verdwijnen in de Jungle.

Wij zijn 5x!! naar het park geweest voor we orang oetans zagen.

Het park ligt op 30 minuten rijden van Kuching. Twee keer per dag opent het park haar deuren. Zorg dat je direct bij opening er bent want dan schijnt de kans groter te zijn om de apen te zien. 

De kaartjes zijn ongeveer 2 euro pp. Kom je in de ochtend maar zie je geen apen mag je ‘s middags op hetzelfde kaartje terug komen. 

Openingstijden
Ochtend 8.00- 10.00
Middag 14.00-16.00

Tip: Kom je met de Grab? Laat hem dan op je wachten in het park. Dit is vaak tegen een kleine vergoeding voor de wachttijd. In het laagseizoen rijden daar bijna geen grabs en taxi’s die je terug kunnen brengen.

Op 15 minuten rijden van de orang oetans vind je Jong’s Crocodile Farm. Leuk voor 2 uur vermaak om te kijken mocht je daarna terug willen naar de orang oetans dan heb je hier genoeg tijd voor.

Beste bezoek periode

Het bezoek aan dit park is zeker de moeite waard, afhankelijk van de reisperiode heb je een goede kans een of meerdere Orang otangs te zien.

Wij waren hier begin maart, dit is het einde van het regenseizoen.
Tijdens het regenseizoen hebben de apen meer dan genoeg voedsel aan de bomen hangen om zichzelf te voorzien.

Tijdens deze periode moet je erg veel mazzel hebben, heel soms komt er toch een aap langs om wat lekkers te halen, maar dit is vrij zeldzaam.

Vanaf Maart-April begint het fruit aan de bomen minder te worden. Elke dag wordt de kans op het bezoek van de apen groter. Vanaf April is het al bijna een garantie dat ze zich dagelijks laten zien.

Tijdens het bezoek

Vanaf dat het park open gaat verplaats je je rustig naar het bezoekers gebied, hier vind je een informatie centrum met de foto’s en informatie van de apen die ze kennen. Ook kun je hier t-shirts kopen en wat te drinken.

Je kunt hier geen eten kopen, ze raden ook aan om geen eten mee te nemen in het park, laat dit in je auto liggen indien mogelijk.

Indien er nog geen apen te zien zijn kun je een stuk doorlopen, richting de Krokodillen.

Ze hebben in het park ook 2 Krokodillen om te bekijken, deze 2 dieren zitten in een gebied die eigenlijk te klein voor ze is.
Hier hebben wij ook niet veel tijd besteed.

Voedertijd

Indien een van de verzorg(st)ers een aap gespot heeft proberen ze deze naar de voederplaats te lokken. Dit is een gebied wat meer ingericht is voor bezoekers, met een board walk en verhogingen zodat iedereen het goed kan zien.

Het is ook prima mogelijk dat de apen zich op de parkeerplaats laten zien of naast het informatie centrum, ze kunnen overal komen en komen ook zeker waar ze zin in hebben.

Kom je op een dag dat er geen apen te zien zijn, dan zul je merken dat de verzorg(st)ers heel hard hun best doen om de apen te roepen. Met bepaalde geluiden brullen ze door de jungle in de hoop een aap over te halen zich naar de voederplaats te verplaatsen.

Er is op geen moment iets van dwang, de apen zijn hier de baas. De toeristen worden om de aap heen geleid zodat de aap zijn/haar gang kan gaan.

Onze bezoeken

Wij waren hier dus begin maart, eigenlijk net een paar weken te vroeg. Wij hebben het park 5x moeten bezoeken voor we de Orang oetangs voor onze neus zagen.

De eerste 4x waren een teleurstelling, samen met 30-40 andere touristen sta je een uur muisstil in de jungle te wachten in de hoop een van deze prachtige beesten te zien. Naarmate het uur verstrijkt voel je al aan dat het niet meer gaat gebeuren. De kinderen worden steeds iets meer ongeduldig, maar hebben zich uitstekend gedragen gedurende onze bezoeken !

Na de 4e keer vond ik het wel goed, we hebben ze helaas niet gezien, maar er was meer van Kuching wat we nog graag wilde zien.
Ons 4e bezoek was in de ochtend, Lisanne twijfelde toch nog heel erg of we toch niet nog een keer terug moesten gaan in de middag.

Nadat we eerste terug waren gereden naar ons hotel en wat gegeten besloten we toch om nog 1 laatste keer te gaan. We wilde ze toch wel heel graag zien.

De 5e keer was het dan zover. Kort nadat we op het terein waren hoorde we al van de verzorgers dat er 2 apen in de buurt zaten. Er zitten 2 verzorgers diep in de jungle met een walky-talky om ze te spotten. Zodra hun ze zien geven ze dit door zodat ze bij het centrum weten uit welke richting ze ze kunnen verwachten.

De groep werd al richting de goede hoek gewezen. Na een paar minuten zagen we ze dan echt, 2 apen kwamen apart van elkaar naar het centrum toe.

Een van hen bleef laag bij de grond, liep langzaam richting de verzorger voor (flink) wat fruit.

De ander bleef hoog en zat lekker in de bomen. Na enige tijd kwam hij dichterbij geslingerd om zo recht boven ons te blijven hangen in wat kabels. Deze aap werd ook fruit aangeboden en kwam deze ook halen, na het fruit gevangen te hebben ging hij deze rustig voor onze neus op eten.

Uiteindelijke was het het allemaal waard, het zijn prachtige apen om te zien. Ze zijn op zeer weinig plekken nog in het wild te bekijken dat we waren erg blij te toch nog gezien te hebben. In hun eigen omgeving in alle rust.

We hebben onze foto’s en video’s in een video geplaatst, geniet ervan !https://www.youtube.com/embed/r9nx_1AS9Ts?version=3&rel=1&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&fs=1&hl=nl&autohide=2&wmode=transparentCATEGORIES REIZEN IN MALEISISCH BORNEO“OP ZOEK NAAR WILDE ORANG OETAN APEN” BEWERKEN

Cultuur snuiven in het Sarawak Cultural Village

PUBLISHED ON Plaats een reactie

Het Sarawak Cultural Village is een dorp wat na-gebouwd is om te laten zien hoe de verschillende stammen vroeger leefde in Sarawak. Het is een museum en zeer toeristisch.
2 keer per dag hosten ze ook een dansvoorstelling waar ze de lokale dansen laten zien afgewisseld met wat komische acts.  

Het park is een leuke activiteit en je kunt hier prima een halve dag besteden. Gezien het wel een uur rijden vanaf Kuching is wordt een daarmee bijna een dag uitje.

In dit museum leer je de diverse stammen hun gewoontes kennen die in Sarawak leven. Je kunt de huizen bekijken, deelnemen aan diverse workshops en hun eten proeven, de meeste huizen bieden wel een act aan of hebben eten bereid. Houd er rekening mee dat je overal extra voor moet betalen. Het huis bezoeken en kijken is gratis.

Bij de ingang krijgt iedereen een paspoort waarop je bij iedere stam een stempel kunt zetten. Dit vonden onze kinderen erg leuk en op deze manier wisten ze ook welke stam ze nog moeten bekijken.

Het dorp is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur.

Tickets kosten voor volwassenen RM60 en voor kinderen RM30 (tot 6 jaar gratis). De tickets zijn bij de ingang te koop.
Bij de tickets inbegrepen is ook de dansvoorstelling, deze vindt twee keer per dag plaats, om 11.30 en om 16.00.
LET OP: Na de show van 16.00 zijn er geen kinderactiviteiten meer te doen! Doe deze dus voor de show. De beste tijd om de park te bezoeken is vroeg na opening, het is er dan nog redelijk rusten en zo kunnen je de huizen in alle rust bekijken. Let wel op de tijd want je wilt de show van 11.30 dan niet missen. Na de show bezochten wij nog een aantal huizen die we nog niet gezien hadden en vertrokken weer.

TIP: Neem contant geld mee! Je kunt bij iedere stam eten kopen, kinderen kunnen zich verkleden er zijn handgemaakte souvenirs te koop. 

Wij hebben ons laten afzetten en ophalen door een Grab chauffeur, we hebben deze niet laten wachten en gokte erop dat er een Grab chauffeur in de buurt zou zijn op de terug weg.

Zeker als je in de ochtend gaat heb je in het begin van de middag wel een redelijke kans een taxi terug te vinden die al op de parkeerplaats staat.

Wij hebben deze dag ook in een Video verwerkt, bekijk hier onder wat wij gezien hebben in het Cultural Villagehttps://www.youtube.com/embed/KVfeQCEMekE?version=3&rel=1&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&fs=1&hl=nl&autohide=2&start=6&wmode=transparentCATEGORIES REIZEN IN MALEISISCH BORNEO“CULTUUR SNUIVEN IN HET SARAWAK CULTURAL VILLAGE” BEWERKEN

Op zoek naar neusapen in het Bako National Park

PUBLISHED ON Plaats een reactie

Tijdens onze reis door Azie bezochten wij de stad Kuching. Vanuit Kuching kun je makkelijk een excursie doen naar het zeer interesante Bako National Park.

“Bako” is het oudste national park van Sarawak en met een oppervlakte van 27 hectare ook het kleinste nationale park van Sarawak. Het is een schiereiland in de zuid chinese zee en is alleen per boot te bereiken via de Santubong rivier.
Het is de plek om de bekende neusapen (Proboscis) te spotten. Maar er is veel meer wildlife. Er zijn naast de neusapen ook Makaken, Silver leaf monkeys, zwijnen en slangen. Er is 1 giftige slang namelijk de Wagler’s pil viper. 

Het bezoeken van Bako is eigenlijk een must als je naar Sarawak/Kuching reist. Je kunt dit op allerlei verschillende manieren doen, je kunt er zelfs overnachten mocht je hier meerdere dagen willen verblijven. Op veel plaatsen kun je een halve dag of dag tour regelen. Op deze manier ben je verzekerd van een boot richting het eiland met een lokale gids. Wil je het goedkoper aanpakken dan kun je ook proberen zelf naar de haven te gaan en hier een boot te scoren. De prijzen gaan hier per boot, dus je zelf dan medepassagiers moeten vinden of zelf al met een redelijke groep zijn. Ga je zelf, zorg dan dat je goed uitzoekt welke tijden het beste zijn om te gaan, je kunt het eiland namelijk alleen bereiken als er hoog water is en je kunt ook alleen met hoog water terug !

Op Bako zijn er diverse accommodaties om te overnachten in diverse prijsklassen. Zo betaal je 20 RM voor een Budget Accommodatie en 160 RM voor een privehuis. Je kunt de accommodatie boeken via hun website

Trails

Er zijn 16 verschillende routes om te wandelen met diverse afstanden. Je komt verlaten stranden en watervallen tegen. Houd er wel rekening mee dat het klimmen en klauteren is dus dat het veel langer duurt dan je verwacht. Wij deden ongeveer 1 uur over 600 meter. Neem dus veel water mee. 

Voordat je bij de trails aankomt moet je eerst over een stuk boardwalk. Dit is eigenlijk het meeste interessant stuk gezien je hier nog een goed uitzicht hebt en veel kans om apen tegen te komen. Als je eenmaal begonnen bent aan je trail zie je ook niet heel veel meer dieren, je loopt midden in de Jungle, je zicht is daardoor beperkt. Je hoort soms apen boven je zitten maar zelfs dan is het heel erg lastig deze te zien. De omgeving is het zeker wel waard om te bekijken, als je de trail naar boven neemt vind je een prachtig uitzicht op het eiland. 

Wij hebben er voor gekozen om deze excursie met een gids te doen zodat we meer informatie kregen over de dieren. De meeste mensen willen een nacht op het eiland slapen en dit kan ook prima. Wij besloten de ½ dag tour te doen op advies van onze hoteleigenaar. Met de halve dag tour vertrek je ‘s ochtends vroeg afhankelijk van de waterstanden.

Ons avontuur

‘s morgens vroeg om 7 uur kregen wij een tas met lunchpakketjes mee en vertrokken we naar de haven. Hier stond onze gids op ons te wachten. Er moest wat papierwerk geregeld worden door onze gids. Toen alles geregeld was gingen we met de boot naar het Bako National park. We waren de eerste boot die deze dag vertrokken was.
Toen we op het strand aankwamen zagen we direct geritsel in de bomen. Neusapen. Yes doel bereikt. Na een korte periode wachten bij de “receptie” gingen we op pad. Je loopt eerst een flink stuk over een boardwalk, langs de nachtverblijven richting de trails. 

Voordat we bij de trails aankwamen liepen we langs een grote familie silver leaf monkeys die lekker op het strand liepen bij de kleine bomen. Toen wij er waren wisten ze dat er 2 baby’s geboren waren, wij hebben ze beide kunnen zien !

Tijdens de trail hebben we verder geen dieren gezien. Na de trail liepen we via het strand terug en zagen we nog Neusapen en de familie silver leaf’s kwam ook weer voorbij.

Een stukje verderop kwamen we ook nog eens een moeder zwijn tegen met 4 kleintjes, onze dag kon niet meer stuk !

Aan het einde van de ochtend liepen we terug naar de receptie, hier binnen konden wij onze lunch opeten. Omdat het eiland vol zit met Makaken is het niet aan te raden buiten te eten, deze apen zijn zeer brutaal en komen je eten gewoon halen.

Na de lunch hebben we nog een stuk gelopen over de boardwalk waar ook de night walk te doen is als je ook overnacht op het eiland.

We zagen zo een 15/20 neusapen, makaken, 30 silver leaf monkeys met pasgeboren baby’s. 6 wilde zwijnen waarvan 4 jongen en de levensgevaarlijke wagler pit viper snake.

Daarna voetbalde de kinderen nog op het strand met de gids en een kokosnoot.
Helaas vaarde wij daarna weer naar huis.
Het was echt een super gave excursie.

LET OP! Je kunt hier niet in de zee zwemmen. Er zwemmen Zoetwater krokodillen!
TIP: Neem genoeg insectenspray mee. 

We hebben onze foto’s en video’s van de dag verwerkt in een korte Video. Bekijk hier wat wij gezien hebben.
https://www.youtube.com/embed/w_Xqy6DCz1E?version=3&rel=1&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&fs=1&hl=nl&autohide=2&start=108&wmode=transparentHalve dag tour – Bako National Park

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *