7 dagen Kuching in het voorjaar

PUBLISHED ON 

Kuching is een stad dat ligt op Maleisisch Borneo in de staat Sarawak. Kuching betekent kattenstad. Overal waar je kijkt zie je beelden van katten. Ook is er een kattenmuseum en kattencafe. Binnen 40 minuten sta je in de jungle waar je met wat geluk wilde neusapen en orang oetans kan vinden.

De makkelijkste manier om in Borneo te komen is via het vliegtuig. Air Asia vliegt wel 10 keer per dag heen en weer vanaf Kuala Lumpur.
Vanuit Kuala Lumpur sta je binnen 1,5 uur in Kuching, de hoofdstad van Maleisisch Borneo. De vliegtickets kosten gemiddeld 20 euro enkele reis, gezien de vele opties in tijden zijn er verschillende prijzen de populaire tijden zullen iets duurder zijn. Onze ervaring is dat je wel moet proberen een week van tevoren te boeken, daarna zagen wij dat de prijzen omhoog gingen.

Vervoer in Kuching

Om ons te verplaatsen maakte wij veel gebruik van Grab. Grab is een dienst net als Uber, je kunt tegen een lokaal tarief een auto boeken. Dit zijn geen officiële taxi’s, maar onze ervaring is zeer goed. Het is erg goedkoop en dankzij de App is het heel makkelijk in gebruik. Lees meer over Grab in onze Reistips.

Kuching heeft ook een bus lijn. Over de tijden is hier niet veel over te vinden. In het hoogseizoen rijden er ook lijnbussen naar de touristische attracties zoals het Semmenggoh en Bako national park. 

Wat in Maleisië en ook Bornea ook zeker een optie is is het huren van een auto. De mensen in het verkeer zijn gemoedelijk, vriendelijk en ze rijden rustig. Ze rijden in Maleisië wel links dus dat is even wennen. Als je denkt dat je je veel zult verplaatsen over het eiland is een auto huren zeker aan te raden. Het geeft namelijk veel vrijheid. 

Omdat wij 5x naar de orang oetans zijn gereden hadden we achteraf liever een auto gehuurd. Dit omdat dat veel geld had gescheeld aan Grab. 

Vanaf het vliegveld was het een klein kwartiertje met een Grab taxi naar het hotel. 

Verblijven

Wij verbleven 4 nachten in het Basaga Holiday Residences. Een klein, net hotel met zwembad en dubbele kamer voor ongeveer 45 euro per nacht inclusief goed ontbijt.
De Manager is onwijs aardig en kent de buurt goed, hij organiseert ook tours onder andere naar het Semenggoh orang-oetan rehabilitation center en Bako national park, maar ook minder bekende plekken bied hij aan als excursie.

Basaga Holiday Residences

Vanuit het hotel loop je in een klein kwartiertje naar om naar de naastliggende mal, The Spring Shopping Mall.
Zoals in de meeste grote winkelcentra in Maleisië vind je hier ook een bioscoop en Molly’s Fantasy World. Dit is een soort monkey town maar dan ook al geschikt voor kinderen vanaf 1,5 jaar. Leuk om een middagje te vertoeven als het regent of te warm is.
Ook zijn er leuke winkels en een goede foodcourt.

Omdat dit hotel iets verder van de waterfront af ligt besloten wij om nog 3 nachten ergens anders te overnachten.
Na lang zoeken werd dit Merdeka Palace Hotel & Suites. Voor 50 euro per nacht hadden we een zeer ruim appartement met 2 aparte slaapkamer, 3 badkamers, een woonkamer en keuken. We hadden uitzicht op de waterfront en op het dak een zwembad.
Ontbijt zat er niet bij maar naast het hotel zat een mall met een bakker en supermarkt dus wij liepen daar even langs. 

Beste reis periode

De beste reisperiode om Kuching te bezoeken is van juni t/m augustus.
Zelf waren wij er eind februari en hebben wij het heerlijk gehad. 1 regenbui in de late middag. Vanaf Februari wordt het weer elke week iets beter, in onze winters is er in Maleisie een regenseizoen. Wij waren hier begin maart, het weer was goed te doen.
Als je hier komt om de Oerang Oetang in het wild te zien dan kun je beter vanaf April gaan, dan is de kans veel groter dat je ze ziet.

Wat te doen in Kuching met kinderen

 • Semenggoh Nature Reserve
 • Bako National Park
 • Kuching Waterfront
 • Jong’s Crocodile Farm & Zoo
 • Sarawak Cultural Village
 • Winkel centrums
 • Street art
 • Rondvaart met een boot over de waterfront rivier
 • Orchidee Tuinen
 • Kuching Musical Fountain
 • Kattencafe

SEMENGGOH NATURE RESERVE – ORANG-OETAN REHABILITATIECENTRUM

Een van de meeste populaire plaatsen van Kuching en voor veel een reden om dit eiland te bezoeken. Het zien van “wilde” Orang-oetan apen.
Deze apen leven in een beschermd gebied, volledig vrij om te leven in een zeer grote jungle.
Het central gelegen bezoekers centrum dient als educatie en bezoekplaats voor de toeristen.

Meer informatie over dit centrum en onze ervaringen vind je op onze pagina – Op zoek naar wilde Orang Oetan apen in Kuching

JONG’S CROCODILE FARM

Het park is leuk opgezet met veel verschillende dieren. Reptielen, vogels, beren, wilde katten en heel veel krokodillen.
Bij de kassa krijg je ook een kaartje met alle voedertijden. Bij de pauwen waren wij de enige en mochten we helpen voeren.
Dit park is bekend om zijn “show” met springende krokodillen. Stel je hier niet al te veel bij voor. De krokodillen worden gevoerd met een kip aan een touw die op een meter boven hen hangt en daar springen ze naar toe. Er zit alleen totaal geen tempo in waardoor het voor de kinderen totaal niet boeiend bleef.

Daarnaast zijn er genoeg schaduwplekjes om even te zitten, speeltuintjes en kraampjes met eten/drinken.
Ook is er een binnenspeeltuintje waar ze ook een informatiefilm draaien.
Natuurlijk kan de souvenirshop niet ontbreken.

Al met al is dit een leuk park om ongeveer 2 uur binnen te zijn. Als de kinderen in de speeltuin spelen kan dit natuurlijk langer zijn maar bij ons was het daar veel te warm voor. 

Meer informatie vind je op de officiele website van Jong’s

BAKO NATIONAL PARK

Bako is het oudste national park van Sarawak en met een oppervlakte van 27 hectare ook het kleinste nationale park van Sarawak. Het is een schiereiland in de zuid chinese zee en is alleen per boot te bereiken via de Santubong rivier.
Het is de plek om de bekende neusapen (Proboscis) te spotten. Maar er is veel meer wildlife. Er zijn naast de neusapen ook Makaken, Silver leaf monkeys, zwijnen en slangen. Er is 1 giftige slang namelijk de Wagler’s pil viper. 

Proboscis neusaap op Bako

Het bezoeken van Bako is eigenlijk een must als je naar Sarawak/Kuching reist. Je kunt dit op allerlei verschillende manieren doen, lees meer over Bako en ons avontuur hier op onze pagina – Op zoek naar neusapen in het Bako National Park.

KUCHING WATERFRONT

Een populair gebied om te bezoeken is het Kuching Waterfront. Je vind hier veel van de aangeschreven touristische attracties. 

We wandelen vanaf ons 2e hotel in 5 minuten naar Indian street. Een leuk marktstraatje waar je vooral veel kleding en speelgoed kunt kopen. Wij kochten er niets maar de kinderen werden wel wild van al dat plastic speelgoed. De winkelstraat sluit om 18.00 uur.

Ook bekend in Kuching is de street art die op verschillende plaatsen te vinden is. Dit is veelal rondom indian street gedaan. Het is erg leuk om te zien hoe Zoe direct getriggerd wordt om mee te doen in het schilderij. Hier maken we een aantal leuke foto’s.

We lopen door naar de boulevard en wandelen over de Waterfront brug. Daarna besluiten we met het bootje terug te varen. Aan de kant van het overheidsgebouw zijn hele mooie bourgondische tuinen maar het was helaas veel te warm om daarheen te gaan.

Kuching Waterfront in de avond

Als het schemerig wordt lopen we terug naar de boulevard. Het wordt al gezellig druk op straat en overal vinden we straatmuzikanten en kraampjes met eten.
Kuching staat ook bekend als de Kat stad en je vind op meerdere plaatsen leuke standbeelden met katten.

KUCHING MUSICAL FOUNTAIN

Nieuw sinds 2018 is een licht & fonteinenshow, deze wordt gepresenteerd voor het overheidsgebouw. Als je op de brug of aan het water gaat zitten heb je hier een prachtig zicht op.

De show is dagelijks te zien om 20.00 en om 21.30. Op Vrijdag en Zaterdag is er ook nog een extra show om 22.30.
Het was een leuke show om te zien, onder begeleiding van muziek, de show duurt zo’n 15 minuten.

Je kunt een stuk van deze show terug vinden in een van onze Video’s over Kuching – Kuching Musical Fountain

KUCHING STREET ART

Als je een rondje door Kuching centrum loopt, vooral in de buurt van het Waterfront en Indian Street, dan vind je een aantal mooie 3D Street art in de straten.

Hier kun je leuke foto’s maken met de muurschilderingen.

Een van de 3D street art in Kuching

SARAWAK CULTURAL VILLAGE

Het Sarawak Cultural Village is een dorp wat na-gebouwd is om te laten zien hoe de verschillende stammen vroeger leefde in Sarawak. Het is een museum en zeer toeristisch.
2 keer per dag hosten ze ook een dansvoorstelling waar ze de lokale dansen laten zien afgewisseld met wat komische acts.  

Het park is een leuke activiteit en je kunt hier prima een halve dag besteden. Gezien het wel een uur rijden vanaf Kuching is wordt een daarmee bijna een dag uitje. Lees meer over ons bezoek aan dit “levende museum” op onze pagina – Cultuur snuiven in het Sarawak Cultural Village

MEOW MEOW KATTENCAFE

Net buiten het centrum zit het Meow Meow Cafe.  Dit kattencafé zit in een dierenwinkel op de eerste verdieping. Je betaald entree inclusief een drankje. Nadat je je schoenen hebt uitgetrokken en je handen hebt gedesinfecteerd mag je naar binnen. Ze hebben 8 katten waarmee je kan knuffelen.

Naast een drankje kun je er ook wat eten. Onze kinderen hebben ongeveer 1,5 uur genoten van het spelen en knuffelen met de katten en wat eten en drinken. 

LONGHOUSE KUCHING

Tijdens een van onze bezoeken aan de Orang-Oetangs zochten wij vermaakt na de ochtend sessie om in de middag terug te kunnen komen. Onze Grab driver vroeg ons mee naar zijn familie die nog in een originele Longhouse leefde. Deze mensen leefde nog in een stam, ergens afgelegen in de jungle.
De mensen wonen in een longhouse en alles was gemaakt van bamboe. We aten daar een lekker maaltijd en een oom maakte traditionele muziek voor ons. Daarna kregen we een rondleiding, dit was interessant om te zien.

Ook hier viel ons op hoe vriendelijk en gastvrij de mensen zijn.

Onderweg terug naar Kuching vertelde hij erg veel over Borneo. Over de mooie plekken, scholing, gebruiken enzovoort.

WINKELCENTRUM

Is het slecht weer, of heb je een kleine die zich verveeld, dan kun je in Maleisie prima naar een winkelcentrum gaan.

De meeste van de grotere winkel centra hebben namelijk een indoor speelhal en/of bioskoop.

Zo gingen wij naar The Spring Shopping Mall, zn 15 minuten lopen vanaf ons hotel.

Naast een prima food court, zat hier ook een Molly’s Fantasy. Een leuke speelhal voor de kleinere kinderen. Voor de grotere staan er ook spelautomaten.

Onze kinderen hebben zich hier prima vermaakt. Sokken zijn hier verplicht, als je deze niet bij je hebt moet je deze bij hun kopen.

Nadat we hier waren geweest zagen we ook nog een treintje rijden op de beneden verdieping. Deze kan Sem natuurlijk niet laten staan…

Borneo

Borneo is een prachtig land en er is onwijs veel te zien. Wij hebben nu alleen een stukje van Kuching zien maar we komen hier zeker nog een keer naartoe om een rondreis van 2 a 3 weken te maken!